Tuesday, December 1, 2009

Ashwagandha: Jóga és Ayurveda

Összegzés
Az ashwagandha széles körben alkalmazható gyógynövény, ami segíthet a gyakorlatok végzése közben fellépő stresszhatások kontrollálásában azzal, hogy lenyugtatja az izmokat, csökkenti a fájdalmat, és pótolja az elveszett energiát, mindezt ráadásul a stimulánsokra (pl. efedra) jellemző mellékhatások nélkül teszi.
Egyéb elnevezések
Ayurvédikus ginzeng, Withania somnifera, vörös ginzeng, álombogyó.

Előfordulási helyek
Az ashwagandha készítmények a Withania somnifera növény gyökereiből és leveleiből készülnek; ez egy kis cserje a csucsorfélék (Solanaceae) családjából. A magokat és a rügyeket szintén felhasználják. Elsősorban az Indiai Himalája száraz lejtőin, valamint Észak-Afrika és a Közel-Kelet nyugati területein honos. Egyéb elnevezéseinek némileg ellentmond, hogy egyébként nincs rokonságban a valódi ginzengfélékkel.


Hatása a teljesítmény fokozására

Miért használják a sportolók az ashwagandhát
Minden atléta, aki a csúcsra tör, jól teszi, ha az ashwagandha használatát fontolgatja. A nyugati tudományok által támogatva és természetesen Indiai tradicionális felhasználását tekintve is ez a növény potenciálisan hatásos lehet a sportolók és mindazon személyek számára, akik szeretnék megőrizni egészségi állapotukat. Az ashwagandha segíthet csökkenteni a stresszhormonok szintjét edzés közben, javítja az oxigénellátást, a zsírsavak felhasználását is elősegíti, csökkenti a vércukor szintjének esését, valamint kontrollálja a tejsavképződést.

Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és regenerálódást:
Nyugtatja az izmokat, de nem okoz lomhaságot vagy gyengeséget

Hogyan növeli az energiaszintet és állóképességet:
Növeli az állóképességet a stressz-és fáradtságcsökkentő vegyületek segítségével (withaninok)

Hogyan segíti elő az agyműködést:
Ellátja az agyat neurotranszmitterekkel, pl. kolinnal, így javítja a memóriát és a koncentrációt.

Egészségügyi előnyei
Az ashwagandha hiánytünetei
Nincs ismert hiánytünete.
Felhasználási lehetőségek


Kutatások alapján az ashwagandha a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
Koncentrációs zavarok
Alzheimer kór
Arthritisz
Magas trigliceridszint
Szenilitás

Részletes ismertetés
További tudnivalók
Az ashwagandhát hibásan Ayurvédikus ginzengnek nevezik, mivel felhasználásában sok hasonlóság mutatkozik a Kínában használatos ginzengéhez. Az az érdekes, hogy az ashwagandha a mai napig ugyan arra a célra használatos, mint a történelem során bármikor. Íme pár példa:
Az indiai ayurvédikus gyógyászatban energiaszint és életerő növelésére használták, és "vitalizálónak" nevezték
Mivel a memóriát és a tanulási képességet is fejleszti, széles körben alkalmazta az idősebb korosztály
Az ashwagandhát fertőzések, láz sőt, még tumor ellen is használták
Fájdalom és gyulladások csökkentésére is alkalmazzák (beleértve az arthritiszt)
Végül pedig, a fiatal növények rügyei és magjai ételként és tejsűrítőként is használatos
Napjainkban fedezték fel a sportolók is az ashwagandhát, és elkezdték azt kiegészítőként fogyasztani, hogy növeljék az állóképességet, csökkentsék a stresszt és a fájdalmat; mindez mind fontos ahhoz, hogy optimális edzésteljesítményt tudjunk elérni. Bár nyilvánvalóan több kutatásra van még szükség, néhány adat azt sugallja, hogy az ashwagandhának tulajdonképpen erős teljesítményre gyakorolt hatása van: állatkísérletek kimutatták, hogy azok az állatok, akik ashwagandhát kaptak, hosszabb ideig úsztak a többinél, és több izmot is építettek azoknál, akik ginzenget kaptak. Mi több, az ashwagandha segít megelőzni a korral összefüggő egészségi problémákat, mint pl. a csökkenő szexuális teljesítmény, köszönhetően afrodiziákus hatásának.

Hogyan működik
A sportolók szempontjából adaptogén működése fontos. Egyszerűen fogalmazva, az adaptogén gyógynövény normalizálja a test működését. Sportolók számára ez azt jelenti, hogy csökkenti az edzés hatására termelődő stresszhormonok mennyiségét, növeli az oxigénfelhasználást, segíti a zsírsavak felhasználását, csökkenti a vércukorszint esésének mértékét és kontrollálja a tejsavképződést.
Laboratóriumi kísérletek is alátámasztják a tradicionális felhasználás hatékonyságát. A gyökerek tartalmaznak kolint és béta-szitoszterolt (ez egy ösztrogénszerű anyag), ami a koncentrációs képességet növeli és csökkenti a zsír ill. koleszterinszintet, szomniferint, ami az izmokat nyugtatja, és szkopoletint, ami a görcsöket csillapítja. A levelek olyan anyagokat tartalmaznak, mint a withaferin A, mely segít csökkenteni az arthritisz fájdalmait, valamint elpusztítja a káros organizmusokat és a ráksejteket. A szteroid-alkaloid (nitrogén alapú vegyületek erős hatással) withanin nyugtató hatású, mivel megnöveli a GABA felvételt, mely egy aminosav és neurotranszmitter is egyben. Ez nagyon hasonló a ginzeoidokra, ami az Ázsiai ginzengben található anyag.




Következtetés
Az ashwagandha nagy igen hasznos lehet sportolók és aktív életmódot élő emberek számára, valamint mindenkinek, aki egészsége javításában érdekelt. Tradicionális Indiai felhasználása azt sugallja, hogy sok olyan hatóanyagot tartalmaz, mely megnöveli az általános teljesítményt. Ami pedig a legjobb, a többi adaptogénhez, pl. a ginzenghez viszonyítva széles körben hozzáférhető és nem is drága. Semmi kétség, még fogunk hallani erről a gyógynövényről!


Felhasználási javaslatok
Mennyiség
Gyakran kapszulázott formában árulják. Az általánosan alkalmazott mennyiség napi 1-2 gramm a növényből, ami 2-7 mg withanolidra van standardizálva. Teaként is fogyaszthatjuk, ekkor a gyökereket 15 percig forraljuk és napi 3 csészét (750 ml) fogyasszunk belőle. Tinktúrák és folyékony kivonatok is használhatóak, naponta 2-4 ml-es mennyiségben.
Időzítés
Az ashwagandhát étkezésekkel együtt szedjük az optimális felszívódás érdekében.
Az ashwagandha szinergistái
Nincs ismert szinergistája.
Biztonsági tudnivalók
Az ashwagandha tradicionális használatra tekint vissza Indiában és normál adagokban hosszú ideig lehet biztonságosan alkalmazni. Nincs komoly mellékhatása sem. Mindazonáltal a csucsorfélék családjára jellemző alkaloidok jelenléte óva int a túlzott felhasználástól.
Néhány kutató szerint a nagy mennyiségek abortuszt okozhatnak, ezért terhesség idején ne fogyasszuk.

No comments:

Post a Comment